maandag 19 januari 2015

Jarenlang in het water en nu op het land

Van meerpaal tot designlamp

Je kent ze wel. Van die grote houten palen in het meer of de zee. Ze markeren bepaalde punten in het water en worden ook vaak gebruikt door boten om bijvoorbeeld aan te meren. Deze grote robuuste palen staan vaak decennialang op dezelfde plek in het water en worden jarenlang blootgesteld aan de natuur. Je kunt je voorstellen dat dit wat doet met het hout. Het raakt verweerd, ademt geschiedenis uit en wordt daardoor een ideaal item voor in het interieur. Steeds vaker worden deze palen dan ook gebruikt als voet voor lampen.

Een prachtige uitstraling

Meerpaal, Dukdalf, DesignlampAls je nog een plek vrij hebt in je interieur en je zoekt een item dat de aandacht moet trekken, dan lijken meerpalen de ideale objecten om deze invulling te geven aan je woonkamer. Het mooiste is, wanneer de paal nog voorzien is van de authentieke stalen ‘hoed’. Deze is vaak verroest en laat zien wat de meerpaal heeft moeten doorstaan al die jaren. Je kunt echter ook kiezen voor palen zonder deze ijzeren kap. Dan kom je al snel uit bij een zogenaamde dukdalf. Dit zijn de palen die vaak een witgeverfde bovenkant hebben.

Laat de meerpaal in originele staat

Als je een mooie en geschikte (de palen verschillen nogal in lengte en breedte) meerpaal hebt gevonden, laat hem dan in zijn originele staat! Juist dat geeft het object een authentieke uitstraling. Het geeft je interieur het karakter waar veel mensen naar op zoek zijn. Vintage, oud en industrieel. Iedere dag zal je je afvragen wat de paal allemaal heeft moeten doorstaan, doordat je iedere dag een nieuwe oneffenheid ontdekt op de paal. Jouw designlamp wordt op deze manier dan ook nooit saai en je raakt er dus minder snel op uitgekeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten