woensdag 1 april 2015

Upcyclen en Recyclen

Upcycling

Veel artikelen op Aarde zijn gemaakt om één of een paar keer te gebruiken. Neem bijvoorbeeld ons hoofdproduct; het olievat. Dat wordt gevuld met olie en zal worden gebruikt zolang het vat zich goed houdt. Op den duur, soms pas na tientallen jaren, is het vat versleten en rijp voor het oud ijzer. Het vat is niet meer te gebruiken in zijn oude functie; het opslaan van olie. Door er net als ons een industriële hanglamp van te maken, haal je het olievat uit zijn oude functie en maak je er dus een totaal nieuw product van. Dit is precies het principe achter upcyclen.
  • Bij upcyclen geef je een item een nieuwe en vaak meer duurzame functie
  • Bij recyclen hergebruik je de grondstof van een bepaald product
  • Upcycling en recycling vallen goed te combineren
  • Bedenk, ontwerp en voer het uit

Recyclen

Stentor Interview IndusignsHierboven is al een beetje uitgelegd waarin upcyclen verschilt van recyclen. Bij recyclen hergebruik je een bepaalde grondstof, zoals papier, ijzer of plastic en maak je er weer nieuwe producten van. Zowel bij recyclen als upcyclen hergebruik je dus, maar bij recyclen hergebruik je de grondstof van een bepaald product en bij upcyclen geef je het bestaande product een nieuwe en vaak meer duurzame functie.

Combineren van recycling en upcycling

In onze producten en ontwerpen combineren wij vaak hergebruikte producten. Samen vormen deze items dan een geheel nieuw design! Duurzaam, vernieuwend en uniek zijn de termen die vervolgens aan deze designs kunnen worden toegeschreven. We behoeden de aarde van nog meer afval door deze designs en bieden het interieur ‘one of a kind’ verlichting en meubels. Het is duidelijk een win-win situatie voor zowel de Aarde als de mens!

Je moet het gaan zien

Als je begint met upcyclen, zul je merken dat het nog niet zo makkelijk is om nieuwe functies aan oude producten te geven. Je zult echter ook merken dat het je steeds beter af zal gaan, naarmate je er meer mee bezig gaat! Het kan soms heel inspirerend zijn om eens langs de vuilnis te lopen in de straat en te brainstormen over mogelijke nieuwe bestemmingen voor de items die je daar aantreft. Gaandeweg zul je merken dat je steeds meer getraind raakt in het verzinnen van nieuwe ontwerpen. Daarna is er nog één ding belangrijk; voer jouw ideeën uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten