Stap voor stap naar een lichtplan!
Als je nieuwe verlichting voor in huis wil aanschaffen, kan het erg handig zijn om een zogenaamd lichtplan op te stellen voor jouw interieur. Je houdt in dit plan met veel dingen rekening en stap voor stap wordt vervolgens duidelijk wat voor soorten verlichting je aan moet schaffen. Welke stappen je moet volgen in het lichtplan, wordt hieronder duidelijk en uitgebreid uitgelegd. Na het lezen van dit stappenplan kun jij in het vervolg ook een lichtplan opstellen.
- Met een lichtplan breng je duidelijk in kaart hoeveel en wat voor verlichting je nodig bent.
- Maak eerst een plattegrond van je interieur met daarin de ‘vaste’ elementen ingetekend.
- Geef aan wat je in de verschillende ruimtes van plan bent om te gaan doen.
- Heb je items in huis staan die op een speciale manier moeten worden uitgelicht?
- Welke plekjes in huis moeten juist een wat gezelliger en warmer licht krijgen?
- Als je lichtplan klaar is, wordt het tijd om de juiste lampen aan te schaffen!
Stap 1
Maak een plattegrond van de ruimte die je wil gaan verlichten. Geef de ‘vaste’ elementen aan op de tekening. Denk bijvoorbeeld aan de grotere meubels, de tv en de deuren, maar ook het daglicht. Zorg dat de plattegrond een zo volledig mogelijk beeld geeft van de situatie in jouw interieur.
Stap 2
In deze stap is het de bedoeling dat je aan gaat geven wat je in de verschillende ruimtes van plan bent te gaan doen. Denk aan eten, tv kijken of bijvoorbeeld een boek lezen. Iedere activiteit vraagt om een ander soort licht en deze soorten licht geef je per ruimte en activiteit aan. Zo zorg je ervoor dat bij wat je ook doet, er altijd het juiste licht op deze plek is. Je kunt deze verschillende soorten licht met bolletjes van verschillende kleuren aangeven. Doe dit eerst voor de basisverlichting.
Stap 3
Vervolgens ga je dit doen voor de accentverlichting. Staan er bepaalde items in huis, die op een mooie manier uitgelicht moeten worden? Denk bijvoorbeeld aan een schilderij of beeld. Teken deze accentverlichting in op de plattegrond en gebruik ook hiervoor weer een apart kleurtje.
Stap 4
Er zijn natuurlijk ook plekken in het interieur die een wat warmer en gezelliger licht vragen. Denk bijvoorbeeld de zithoek in de woonkamer of misschien wel de eettafel. Hier passen we daarom de sfeerverlichting toe. Geef ook de sfeerverlichting weer een kleurtje. Zorg ervoor dat de verschillende soorten verlichting niet te dicht bij elkaar worden toegepast. Dan krijg je namelijk overlap van het licht en valt het effect van het licht weg.
Stap 5
Nu je het lichtplan volledig hebt ingetekend, wordt het tijd om op zoek te gaan naar de juiste verlichting. Kies je voor een hanglamp boven de eettafel? En welke spotjes kies je om dat ene mooie schilderij nog beter uit te lichten? We wensen je veel succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten